Kategorie

Bio zeleninový vývar bez droždí 160g

Bio zeleninový vývar bez droždí 160g

 

10712

Dostupnost ve dnech: SKLADEM

84 Kč

Koupit

Věrnostní program Zakoupením tohoto produktu získáte až 84 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 84 bodů , které mohou být převedeny na slevový poukaz v hodnotě 1 Kč.


Tento zeleninový vývar v prášku neobsahuje výtažek z droždí pro zvýraznění chuti. Výraznou chuť mu dodává vysoký podíl několika druhů zeleniny a koření. Od konvenčních výrobků se neliší pouze tím, že všechny složky kromě soli pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství, ale také tím, že obsahuje mořskou sůl místo běžné kuchyňské soli, ochucen je pouze zeleninou a bylinkami a neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, bílkovinný hydrolyzát, lepek, mléko, laktózu ani cholesterol.

1 vrchovatá lžíce stačí na příprvu 1 litru polévky.

 

Co to je výtažek z droždí: Kvasnicový extrakt (výtažek z droždí), sójový, bílkovinný extrakt (ale i sójová omáčka) apod. mají společné to, že obsahují volné aminokyseliny (jejich soli), mimo jiné i glatamáty.

Co to znamená: Bílkoviny (v mase, ale i např. v sóji atd.) se skládají z aminokyselin. Jsou to vlastně dlouhé provázky navzájem navázaných aminokyselin. Když sníme jakoukoli potravinu obsahující bílkoviny (např. maso), tak se v žaludku začne bílkovina štěpit na jednotlivé aminokyseliny. Tyto volné aminokyseliny se dostávají do krve a využívají či odbourávají. Jednou z těchto aminokyselin je i kyselina glutamová, která je v těle velmi užitečná. Potud je všechno v pořádku. Když vezmeme sóju a necháme ji určitým způsobem zfermentovat, přítomné bílkoviny se v ní rozštěpí a děje se prakticky totéž, co v našem žaludku.

Výsledkem je velmi příjemná chuť, pro kterou sójovou omáčku používáme. Aminokyseliny z ní se pak opět dostávají do krve a zpracovávají. Posledním příkladem je pak izolace čistého glutamátu - bílkovina je rozštěpena a je z ní izolován přímo glutamát, který je pak přidán do potraviny a označen na etiketě kódem E 621. Nyní je otázka, co na to naše tělo. Zdá se, že někteří lidé jsou velmi citliví na glutamát sodný, zvláště ve větším množství na lačno (syndrom čínské restaurace).

Někteří lidé jsou citliví i na bílkovinné hydrolyzáty, ale dokonce i na sójovou omáčku (tu co neobsahuje přidané E 621) a na potraviny, přirozeně obsahující vyšší množství volného glutamanu (např. parmezán). Ti se samozřejmě musí vyhýbat veškerým potravinám s hydrolyzovanou bílkovinou.

My ostatní se můžeme rozhodnout, co nám ještě připadá přirozené, a co už jíst nechceme :-).


HMOTNOST: 160 g
ZEMĚ PŮVODU: Německo

SLOŽENÍ: mořská sůl, mletá natural rýže*, mrkev*, celer*, pórek*, cibule*, panenský slunečnicový olej*, rajčata*, petržel*, libeček*, muškátový květ*, kurkuma*, celerová nať*, pažitka*, bobkový list*. Všechny složky označené hvězdičkou pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství.

POUŽITÍ: Nejen na přípravu čirého vývaru, ale také jako základ široké škály polévek, k dochucení omáček a zeleninových pokrmů. Dokonce lze použít i do marinády na maso a k dochucení bylinkové rýže. Ze 160-ti gramů získáme 8 litrů vývaru.

      

      Košík  

      Žádné zboží

      Poštovné 0 Kč
      Celkem 0 Kč

      K pokladně