- -15 Kč
Mungo výhonky obsahují mnoho bílkovin, železa a vitamínu E. Uvádí se dokonce, že mají více bílkovin než hovězí maso.
Cizrna dodává tělu významné množství bílkovin, jehož obsah je stejný nebo větší než v mase či vejcích. Z minerálů stojí za zmínku železo (třikrát více než v mase), draslík, hořčík, vápník a zinek.
Dodává tělu mnoho energie a je zdrojem nejdůležitějších živin.
Cizrnu neboli hrách římský patří do stejné skupiny luštěnin jako třeba fazole nebo čočka. Cizrna obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky. Obsahuje velké množství železa, vápníku, draslíku, manganu a hořčíku. Navíc vyniká vysokým obsahem zdravých tuků a vlákniny.
Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.
Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném…
Složení: cizrna 100%
Nutriční hodnoty
Energetická hodnota |
1508kJ/361kcal |
Tuky |
5,50g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,36g |
Sacharidy |
55,80g |
z toho cukry |
6,50g |
Vláknina |
15,50g |
Bílkoviny |
20,80g |
Sůl |
0,025g |