• -15 Kč

Cizrna dodává tělu významné množství bílkovin, jehož obsah je stejný nebo větší než v mase či vejcích. Z minerálů stojí za zmínku železo (třikrát více než v mase), draslík, hořčík, vápník a zinek.

Dodává tělu mnoho energie a je zdrojem nejdůležitějších živin.

Cizrnu neboli hrách římský patří do stejné skupiny luštěnin jako třeba fazole nebo čočka. Cizrna obsahuje téměř všechny vitamíny a minerální látky. Obsahuje velké množství železa, vápníku, draslíku, manganu a hořčíku. Navíc vyniká vysokým obsahem zdravých tuků a vlákniny.

Cizrnu je nutno namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně až osm. Dle doby namáčení se poté vaří 2-3 hodiny. V tlakovém hrnci ji připravíte za 40 minut. Cizrnu namočte do slané vody, rychleji změkne. Sůl zlepší i její chuť a rovnoměrnost vaření. Po uvaření můžete vodu využít na vyšlehání tuhého sněhu jako z vaječného bílku. Sníh pak lze použít na pečení nebo sladké pusinky ve veganské variantě.

Římský hrách se získává z rostliny s názvem cizrna beraní. Domestikována byla před 7000 lety v oblasti kolem Turecka a Sýrie. Dnes se převážně pěstuje a používá v Indii. Plodem rostliny je lusk až s deseti kulovitými semeny nažloutlé barvy. Je to třetí nejrozšířenější luštěnina na světě hned po hrachu setém a fazolu obecném…

Složení: cizrna 100%

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota

1508kJ/361kcal

Tuky

5,50g

   z toho nasycené mastné kyseliny

0,36g

Sacharidy

55,80g

   z toho cukry

6,50g

Vláknina

15,50g

Bílkoviny

20,80g

Sůl

0,025g

16 dalších produktů ve stejné kategorii: