Kategorie

Smetanka (pampeliška) KOŘEN 50g GREŠÍK

Smetanka (pampeliška) KOŘEN 50g GREŠÍK   

126020

Grešík

Dostupnost ve dnech: SKLADEM

45 Kč

Koupit

Věrnostní program Zakoupením tohoto produktu získáte až 45 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 45 bodů , které mohou být převedeny na slevový poukaz v hodnotě 0 Kč.


Smetánka lékařská

Pampeliška lékařská

Taraxacum offcinale  

Výskyt:

Roste hojně na loukách, mezích, pastvinách a v zahradách jako obtížný plevel.  

Popis:

Vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých 5 - 40 cm vysoká, s přízemní růžicí kracovitých listů a zářivě žlutými květními úbory na dutých stvolech. Plody jsou bílé ochmýřené nažky. Rostlina je celá prostoupená mléčnicemi, které při utržení roní bílou hořkou šťávu. V lidovém názvosloví je známa jako pampeliška.  

Sbíráme kořen před rozkvětem rostliny (březen - duben), listy (květen - září, nať s kořenem (březen - duben).  

Účinné látky:

Kořen smetanky je prostoupen mléčnou lepivou tekutinou (latex); jejími hlavními složkami jsou hořčina taraxacin, dále inulin, cukry a bílkoviny. Droga je bez zápachu a má mírně nahořklou chuť.  

Použití: příznivě se projevuje

  • při zánětech močových cest 
  • a ledvinových kamenech,
  • zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, 
  • při žaludečních poruchách zlepšuje chuť k jídlu,
  • působí na tvorbu žaludečních kyselin
  • a příznivě ovlivňuje činnost jater a ledvin.

Kromě užití v léčitelství má smetanka důležité místo v jídelníčku, neboť se z mladých listů - zvlášť bohatých na vitamín C - připravuje zdravý jarní salát.  

Čaj (nálev):

Pijeme vlažný, 2 šálky denně

  • při zánětu ledvin, 
  • při ledvinových kaméncích, 
  • při onemocnění jater 
  • při onemocnění sleziny, 
  • při zvýšené kyselosti žaludku, 
  • při pálení žáhy, 
  • při horečnatém střevním kataru, 
  • při zácpě 
  • a při nechutenství. 

  2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene na 1/4 l vody. Necháme přejít varem, 15 minut vyluhovat a přecedíme.  

Čaj na pročištění krve:

Odvar:

  • po 4 lžících smetanky (kořen),
  • čekanky (kořen),
  • pýru (oddenek)
  • 1 lžíce fenyklu (semeno).

2 lžičky směsi na 1/2 l vody. 15 minut povaříme, necháme stát do vychladnutí a užíváme 2 šálky denně.  

Jarní salát: mladé listy smetanky nakrájíme nadrobno, přidáme trochu mladé pokrájené cibule, špetku soli, cukru, trochu octa a oleje, a dolijeme vodou (zálivku stejnou jako na hlávkový salát – si můžeme připravit zvlášť).

Pampeliškový salát je výborným prostředkem proti jarní únavě a na pročištění organizmu.

      

      Košík  

      Žádné zboží

      Poštovné 0 Kč
      Celkem 0 Kč

      K pokladně