Kategorie

Bio sirup agávový TMAVÝ 250ml *VÝPRODEJ 1KS exp.30.9.2017

Bio sirup z agáve TMAVÝ 250ml 

VÝPRODEJ 1KS

Datum minimální trvanlivosti 30.9.2017

1531

Bio nebio s.r.o.

Dostupnost ve dnech: SKLADEM

104 Kč

Koupit

Původní cena: 116 Kč

Věrnostní program Zakoupením tohoto produktu získáte až 105 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 105 bodů , které mohou být převedeny na slevový poukaz v hodnotě 1 Kč.


 

VÝPRODEJ 1KS

 

Datum minimální trvanlivosti 30.9.2017

Sirup z agáve je přírodním mexickým sladidlem na bázi fruktózy.

Je o 40% sladší než cukr, takže budete potřebovat sladit méně.Rostlina agáve je tradiční součástí stravy amerického jihozápadu a Mexika po celá staletí, domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a dostatku“.

Z listů se dříve vyráběl papír, z ostrých bodlin jehly na šití. Staří Aztékové považovali rostlinu agáve za posvátnou a věřili, že šťáva, která vytéká po naříznutí z listů a kořenů rostliny, čistí tělo a duši. Španělští dobyvatelé pak využili rostlinu po svém: fermentovali sladkou šťávu z agáve a získali tequilu.

Sirup z agáve je vlastně zahuštěná šťáva z agáve. Surová šťáva z agáve se pravidelně sklízí z kaktusů divoce rostoucích ve středním Mexiku. Toto je obvykle práce domorodých Indiánů. Nejprve se odřízne vršek rostliny připomínající ananas a vydlabe střed. Na dutinu se položí kámen. Kaktus pustí šťávu, která se několik dní sbírá ve vydlabaném středu. Mléčně zabarvená šťáva se poté vybere z každé rostliny zvlášť.

Tato šťáva má vysoký obsah polyfruktózy neboli inulinu, který se při šetrném zahušťování šťávy bez použití jakýchkoli chemikálií mění na jednoduchý cukr fruktózu. Sirup z agáve značky bio nebio pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství, což znamená, že byl připraven z neošetřovaných rostlin rostoucích v průmyslem nezasažené krajině, a při jeho výrobě nebyly použity žádné chemické látky.

POUŽITÍ: Sirup z agáve je nejen zdravým, ale také chutným a všestranným sladidlem. Je skvělým doplněním medu, javorovému sirupu a dalších přírodních sladidel. Má menší viskozitu než med, a proto se snáze míchá s pokrmy. Příjemná chuť (lehounce připomínající javorový sirup) zvýrazní původní chuť jídla.

Sirup můžete použít do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, k oslazení čaje či kávy, limonád a ovocných nápojů. Je vhodný do salátových zálivek, marinád a grilovacích směsí. Je výborným sladidlem bylinkových čajů (ve srovnání s bílým cukrem).

Sirupem z agáve lze nahradit bílý cukr prakticky v kterémkoli pokrmu. V receptu nahraďte požadované množství cukru tříčtvrtečním množstvím sirupu a úměrně snižte množství tekutin stejně jako při použití medu. V pečených výrobcích vynikne jeho schopnost vázat vlhkost a zabraňovat vysoušení pečiva. Sirup z agáve má navíc dlouhou životnost, můžete jej skladovat až 3 roky a necukernatí.

VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Sirup z agáve je přírodní nerafinované sladidlo, které obsahuje vysoký podíl ovocného cukru (fruktózy, 50 g na 100 g sirupu), menší množství dextrózy (glukózy, cca 18 g na 100 g sirupu) a velmi nízké množství klasického cukru (sacharózy, méně než 0,5 g na 100 g sirupu). Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve všechny výhody tohoto populárního sladidla. Fruktóza je sladší než řepný cukr a stejné sladkosti pokrmů dosáhneme s polovinou kalorií. Proto je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Nestimuluje slinivku k vylučování insulinu tak jako ostatní cukry - má nízký glykemický index a po konzumaci nezvyšuje hladinu krevního cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Je proto je vhodným sladidlem pro diabetiky za lékařského dohledu (u cukrovky druhého typu), hypoglykemiky a lidi, kteří mají problémy s trávením sacharózy. Klasická fruktóza se však získává za použití chemických činidel hlavně z kukuřice a neobsahuje žádné přírodní látky. Sirup z agáve navíc obsahuje zbytkové množství inulinu (cca 3 g na 100 g sirupu), který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev. Protože při výrobě nedochází k žádné rafinaci, zůstávají v sirupu stopová množství minerálních látek, přirozeně se vyskytujících v agáve (vápníku, hořčíku, zinku…) a podstatnější množství železa (16 % doporučené denní dávky ve 100 g sirupu). Sirup je snadno stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem cholesterolu. Je vhodný i pro děti a rekonvalescenty.

GLYKEMICKÝ INDEX: Hodnocení glykemického indexu je poměrně nový koncept. Glykemický index (GI) určuje schopnost potraviny zvyšovat hladinu krevního cukru 2 - 3 hodiny po konzumaci. Většina sacharidů se metabolizuje na jednoduchý sacharid glukózu, které je přiřazena hodnota GI 100. Čím vyšší je GI potraviny, tím rychleji zvyšuje hladinu krevního cukru. Pokrmům s GI okolo 100 by se měli vyhýbat hlavně diabetici, ale také lidé s nadváhou.

Tyto potraviny vyvolají rychlé zvýšení hladiny krevního cukru. Slinivka břišní reaguje vylučováním hormonu insulinu, který reguluje přebytečné množství krevního cukru a uskladňuje jej do orgánů. Pokud vlivem insulinu klesne hladina krevního cukru pod určitou hodnotu, vyloučí slinivka jiný hormon (glykogen), který ustálí množství krevního cukru na optimální hodnotě.

Potraviny s vysokým GI tak přetěžují slinivku a přispívají k obezitě – při prudkém snížení hladiny krevního cukru vlivem insulinu dostaneme hlad. Glykemický index potraviny se zvyšuje nejen v závislosti na složení, ale také na míře chemického zpracování – čím přírodnější a čerstvější verze, tím nižší GI.

Potraviny s GI pod 50 jsou považovány za potraviny s nízkým GI.

Hodnota GI pro vybraná sladidla:

maltóza (pivní cukr) 110,

glukóza 100,

med 85, 

řepný cukr 70,

rozinky 65,

sirup z agáve 46,

fíky a sušené meruňky 35,

fruktóza 20.

  

 

      

      Košík  

      Žádné zboží

      Poštovné 0 Kč
      Celkem 0 Kč

      K pokladně