Kategorie

Anýz vonný plod SALVIA PARADISE

Anýz vonný plod SALVIA PARADISE                                 

1954

Dostupnost ve dnech: SKLADEM

39 Kč

Koupit

Věrnostní program Zakoupením tohoto produktu získáte až 39 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 39 bodů , které mohou být převedeny na slevový poukaz v hodnotě 0 Kč.


Ve fytoterapii se anýz využívá pro podporu apetitu a je vhodným pomocníkem při zažívání. Anýz vonný přispívá k udržení normálních funkcí respiračního systémuovlivňuje tvorbu mateřského mléka, je vhodný v období kojení.

Největšího užití a nejširšího uplatnění se však anýz dočkal při potížích v trávicím traktu. V trávicím traktu totiž působí spasmolyticky, tedy uvolňuje křeče a napětí hladkých svalů střevních stěn. Navíc se doporučuje v pediatrii pro děti, jimž usnadňuje odchod plynů ze střev a přivozuje s tím spojenou úlevu, navíc maminkám podporuje tvorbu mateřského mléka (účinky anýzu se posléze v mléce nacházejí). Anýz navíc v trávicím traktu zvyšuje tvorbu žluči, čímž pozitivně přispívá k urychlení a harmonizování trávení, omezuje tvorbu "větrů" a usnadňuje jejich odchod, pokud jsou nadýmavé problémy. Již mnoho staletí se doporučuje jako vhodný "přípravek" k redukci plynatosti. Působí také protizánětlivě v tomto ústrojí a je vhodný při opakujících se potíží souvisejících se vznikem, rozšířením a komplikacemi střevní infekce. Jiné zdroje doplňují informaci, že je anýz výborný prostředek na škrundání v žaludku spojený s průjmovými obtížemi a plynatostí. Dokonce i křeče močové trubice a pálení při močení může anýzová silice zmírnit.


Tradiční užití: 
Jednu čajovou lžičku sušeného plodu přelijeme 200 ml vroucí vody a necháme louhovat. Takto připravený nálev užíváme až 3x denně. Jako koření se užívá dle potřeby a chuti.

 

Anýz vonný, lat. Pimpinella anisum je jednoletá bylina dorůstající výšky až 60 cm. Celá rostlina má zajímavou, silnou aromatickou vůni. Květenství je bíle, průměrně 3 mm velké, rozvrstvené do tvaru okolíku. Plodem anýzu je tvrdka, nazývaná jako anýzové koření. Jako koření byl anýz využíván již ve starověku v oblasti Středozemního moře, což se považuje za jeho domovinu. Chutí připomíná lékořici, proto se využívá ve studené kuchyni, ale i při pečení pečiva, omáček a dalších tepelně upravených pokrmů.

      

      Košík  

      Žádné zboží

      Poštovné 0 Kč
      Celkem 0 Kč

      K pokladně