Pro lidský organismus jsou řasy nejčistším, nejkvalitnějším a nejsnáze využitelným zdrojem stravitelných bílkovin a sacharidů.
Mořské řasy působí preventivně proti civilizačním chorobám jako jsou alergie, revmatismus, ateroskleróza, nebo vysoký krevní tlak.
Dulse je neoblíbenější řasou severního Atlantiku, kde zdomácněla a byla používána obyvateli severozápadní Evropy přes tisíc let.
Dulse roste bujně na skalnatých pobřežích v turbuletních vodách kolem spodní hranice přílivu. Rostliny jsou malé, 15 až 30 cm dlouhé a mají tenké, měkké listy.
Dulse je nejbohatší ze všech řas na železo, a proto velmi intenzivně posiluje krev. Dulse je také bohatá na vápník, magnezium, jód a fosfor.
Dulse je mořská řasa ze severního Atlantiku s vysokým obsahem železa a jodu, o čemž svědčí její tmavě fialová barva. Je bohatým zdrojem rostlinného proteinu, vlákniny, enzymů, draslíku a hořčíku, vitamínu A a B vitamínů.
Má velmi nízký obsah sodíku. Vyznačuje se specifickou chuťí a příjemně měkkou strukturou, díky které se skvěle hodí ke konzumaci bez úpravy jako snack. Ideální jako barevná a chutná ingredience do salátů, sendvičů nebo polévek
Řasu můžeme použít jako koření: nasucho ji opražíme a pak rozdrtíme v hmoždíři na prášek. Přidává se do polévek (na konci varu), do salátů i do hlavních jídel. Při přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě by se tato řasa měla připravovat dalších deset minut.
Složení: mořské řasy Dulse*
* produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Před přípravou řasy omyjte.
Nevařené: nakrájejte řasy na malé kostičky, namočte na 2 minuty a přidejte do salátu.
Vařené: do polévek přidejte ke konci vaření.
Energetická hodnota na 100g výrobku:
Energetická hodnota206 kJ / 50 kcalTuky0,5 gz toho nasycené mastné kyseliny0 gSacharidy2,4 gz toho cukry0,3 gBílkoviny4,6 gSůl0,5 g