Kategorie

 

Udělejte si jednoduchou pomazánku - HUMMUS ;-)

Je to výborné tradiční jídlo východní kuchyně, které je ze dvou základních složek, což je cizrna, neboli římský hrách a sezam (pasta tahini). Obě tyto suroviny jsou BEZLEPKOVÉ, je to tedy pomazánka vhodná i pro celiatiky.

CIZRNA má vysoký obsah cukrů, bílkovin a vlákniny.
Je nepostradatelnou složkou stravy VEGETARIÁNŮ a doporučuje se i PRO DĚTI A TĚHOTNÉ ŽENY. Cizrna je navíc BOHATÝM ZDROJEM vápníku, železa a vitaminu B15.

Podávat můžeme s běžným pečivem, pufovanými chlebíčky, tortillami, nebo jen tak nabírat krájenou zeleninou.

POTŘEBUJEME:
• Cizrnu
• Tahini - rozemletý sezam
• Česnek
• Šťávu z citronu
• Pepř
• Sůl
• Petrželovou nať - nasekanou najemno

HUMMUS ZE STERILIZOVANÉ CIZRNY (což je méně časově náročné)

• Okapanou STERILIZOVANOU CIZRNU rozmixujeme na jemný krém s několika lžícemi tahini pasty a stroužkem česneku, dle chuti osolíme či opepříme a podáváme pokapané citrónovou šťávou a olivovým olejem, ozdobené petrželkou nebo olivami.

HUMMUS ZE SUCHÉ CIZRNY
• Suchou cizrnu NAMOČÍME do vody a necháme PŘES NOC stát. Druhý den vylijeme vodu a cizrnu dobře ropláchneme, abychom odstranili případný nepříjemný zápach. Cizrnu uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Rozmixujeme cizrnu, přidáme tahini, citronovou šťávu, špetku soli, nasekané listy petržele a rozmačkaný česnek. v případě potřeby ředíme vodou, ve které jsme vařili cizrnu.

Tahini si můžeme připravit i doma:
5 hrnků sezamových semínek
1 a 1/2 hrnku olivového oleje
Předehřejeme si troubu na 180°C. Semínka dáme na plech a 5-10 minut opékáme, často mícháme. Pokud začínají hnědnou tak vyndáme. Semínka se rády připalují! A necháme zchladit 20 minut.
Semínka s olejem nasypeme do mixéru a mixujeme asi 2 minuty.

P.S. KDYŽ NEPROZRADÍTE ZAPŘISÁHLÝM ODPŮRCŮM luštěnin a zdravé výživy co jedí, tak to určitě nepoznají, a ještě se jim budou dělat boule za ušima ;-)

OVĚŘENO!!!

 

RECEPT NA DOMÁCÍ KVAŠENOU VITAMÍNOVOU BOMBU...

Základní ingredience na 10kg pozdního zelí:

• 1kg nakrájené cibule
• cca 150-200g soli
• cca 10-15g celého kmínu
• dle chuti můžeme přidat i malinko bobkového listu a pár kuliček pepře.

TIP: Pokud chceme mít zelí krásně bílé a křupavé, přidáme i zelená jablka a čerstvý křen.

Postup:
• Zelí očistíme, rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na kruhadle nakrouháme.

• Pokud krouháme jen malé množství zeĺí, tak ve velké míse, či lavórku zelí posypeme solí a kmínem, přidáme nakrájenou cibuli, případně malinko bobkového listu, či pár kuliček pepře a lehce promícháme.

• Postupně plníme do kameninových nádob, nebo soudků. Zelí můžeme dát i do větších sklenic. Při plnění musíme krouhanku poctivě "udusat", nebo ji při plnění větší nádoby sešlapáváme, abychom vytěsnili veškerý vzduch.

•Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále zatopeno.

• Nakonec je nutné zelí zatížit, aby k němu nemohl vzduch. Např. přes potopené zelí dát převařené plátno (utěrku, plenku) a na to těžkou žulovou kostku v igelitu, nebo naplnit velký sáček vodou a dát to na zelí, čímž se přístupu vzduchu také zamezí ;)

• Naplněnou nádobu budeme mít po celou dobu kvašení při teplotě 12-15°C, která trvá cca 4–5 týdnů. Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).

• A to je vše ;-)


SÝROVO-MANDLOVÉ CUKEŤÁKY;-)

Netradiční, ovšem chutí „mňamózní“ záležitost….

Na přípravu potřebujeme:
- cuketu (střední až větší velikost)
- sýr (200g)
- mandle (hrst)
- mandlovou mouku (80-100g)
- vajíčka (3ks)
- sůl

Postup:
- cuketu oloupeme, vydloubneme semínka a nastrouháme
- chvíli necháme vypotit a pak vymačkáme přebytečnou vodu
- nastrouháme sýr (případně nakrájíme plátkový sýr na malé kousky)
- přidáme vejce, počet je dle velikosti cukety na velkou cuketu cca 3 celá vejce
- přidáme mandlovou mouku a nasekané mandličky – opět dle odhadu
- osolíme, případně okořeníme dle chuti
- usmažíme na pánvi

Podávat můžeme samostatně, či s bramborovou přílohou …

 

BRAMBORY V HLAVNÍ ROLI…

TIP NA RYCHLOU VEČEŘI...

…postačí nám pár větších brambor, které upečeme v troubě a to buď tak, že si je ve slupce krátce předvaříme, nebo rovnou omyté dáme na plech a upečeme do měkka…

Mezitím si připravíme česnekový dip - k tomu nám stačí jen bílý jogurt, lučina, nebo sýr žervé, česnek sůl, pepř…

A JE HOTOVO;)

MLÉČNÁ RÝŽE S KOKOSOVÝM MLÉKEM

Ingredience:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 250 ml kokosového mléka
  • 125g mléčné rýže
  • špetka soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru (lusk vanilky)

 

Pod tekoucí vodou důkladně propereme rýži, až bude voda čistá a nezakalená.

Smíchané polotučné a kokosové mléko přivedeme pomalu k varu, přidáme cukr, vanilku, nebo vanilkový cukr, dochutíme špetkou soli a vsypeme vypranou rýži. Stáhneme teplotu a pomalu vaříme pod pokličkou cca 30min.Občas promícháme.

Kdo má rád, může přidat i lžíci másla. Po uvaření stáhneme z plotny a necháme ještě alespoň 5minut pod pokličkou stát, aby se pára a zbytek mléka nasákly do rýže.

Podávat můžeme s jakýmkoli čerstvým ovocem, posypané čokoládovými hoblinami, nebo skořicí, či polité javorovým sirupem… Zde už jen záleží na chuti a domácích zásobách.

Dospěláci si mohou dozdobit vaječným koňakem

 

Rychlá polévka z PAŠTIKY PATIFU HOKKAIDO

Dýňová polévka tentokrát docela jinak. Příprava této polévky z PATIFU HOKKAIDO je rychlá a snadná.

Potřebujeme:

  • 2ks PATIFU HOKKAIDO
  • 1ks cibule
  • olej
  • 200ml vody
  • muškátový oříšek, sůl, pepř
  • rostlinná smetana (sójová, ovesná, apod.)
  • snítka čerstvé bylinky na ozdobu (libeček nebo petrželka apod.)

Velmi jemně nakrájenou cibulku okořeníme, osolíme a osmahneme dozlatova.

Přidáme PATIFU a vodu, pečlivě rozmícháme a vše na pánvi zahřejeme.

Dochutíme muškátovým oříškem, případně ještě osolíme a opepříme.

Nalijeme do misky, ozdobíme smetanou, nasekanou bylinkou a podáváme.

( zdroj internet)


CHLEBOVÉ ŽITNÉ PLACKY

 

Ingredience:
• 120 g žitné chlebové, nebo celozrnné mouky+na podsypání
• 100 ml vody
• 1lžička tahini pasty (čistá pasta z mletých, šetrně pražených sezamových semínek, které jsou zdrojem vápníku, vitaminů B1 a B6, železa a hořčíku)
• pokud nemáte tahini pastu, lze nahradit olivovým olejem
• 1lžička drceného kmínu
• trochu soli

 

1. Z přísad zaděláme v míse jemné těsto (bude dosti lepivé, tak se neděste) a až potom s ním pracujeme na hodně pomoučeném vále.
2. Po vypracování jej zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň hodinu odpočívat v chladu, možno i přes noc.
3. Odpočaté těsto vyklopíme na pomoučený vál, zlehka propracujeme a vytvoříme váleček, který si rozdělíme na 5-6 stejných dílů. Každý díl rozválíme na placku o síle asi 3-5 mm (nezapomeňte mít po ruce žitnou mouku na posypání těsta, bude se s ním lépe pracovat).
4. Placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme ve středně vyhřáté troubě při teplotě 180-200 °C cca15-20 minut.

 

Placky jsou ideální náhradou pečiva, můžeme je obložit jakoukoli pomazánkou, žervé, nebo zeleninou, nebo i samostatně přikusovat k hlavnímu jídlu.

No, a když se vám propečou trochu víc a jsou už moc křupavé, budete mít úžasnou alternativu místo nezdravých chipsů a tyčinek, ať už k vínu, pivu, či jen tak na mls...

 

DOMÁCÍ SIRUP PROTI KAŠLI

Ingredience:

• 250g třtinového cukru
• 250ml vody
• 2-3 kávové lžičky tymiánu

 

Odvážíme si cukr a společně s vodou na mírném ohni přivedeme k varu. Poté přidáme tymián, stáhneme z vařiče, přiklopíme pokličkou a necháme vylouhovat cca 15minut.
Pak už jen stačí přecedit přes velmi jemné sítko, slít do sklenice a je hotovo. Uchováváme v lednici. Užíváme dle potřeby po malých kávových lžičkách vícekrát za den.

Tymián je přírodním antibiotickým lékem, který dokáže (mimo jiné) uvolnit průdušky, a tak je účinným pomocníkem na mírnění kašle, či při vykašlávání.

A NAVÍC I CHUTNÁ - hlavně dětem...

 

PErNÍČKY IHNED MĚKKÉ

Na těsto potřebujete:

500g hladké bio mouky pšeničné

120g cukru moučka
150g medu
100g másla
2 čajové lžičky
perníkového koření

1-2 čajové lžičky jedlé sody

2 celá vejce (nejlépe domácí)
1 žloutek na potření
1lžíce
bio kakaa

Na polevu potřebujete:
1 bílek
20dkg cukr moučka (nutno min.3x prosít)
1 čajová lžička citrónové šťávy (nutno přecedit)

Postup:
Do proseté mouky (možno přidat kakao) přidejte celá vejce, cukr, perníkové koření, sodu, rozpuštěné máslo s medem (rozpustit ve vodní lázni) a vše pořádně RUČNĚ zpracujte. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechejte alespoň přes noc odležet v lednici.
Následující den vykrajujte různé tvary a figurky a dejte na plech s pečícím papírem. Pečte v předem rozehřáté troubě na 160°-180°/cca 8min.
Po vyndání plechu z trouby POTŘETE ještě HORKÉ perníčky rozšlehaným žloutkem, do kterého je možné přidat trochu kakaa pro zabarvení. Budou tak krásně lesklé!
Pokud chcete perníčky zdobit polevou, ušlehejte bílek a cukr moučku, který je NUTNÉ PROSÍT jemným sítkem alespoň 3x. Během šlehání přidejte lžičku citrónové šťávy, kterou také sceďte přes sítko....
...a šlehejte a šlehejte a šlehejte... určitě se vyplatí hmotu šlehat opravdu dosti dlouho, až je poleva úplně tuhá a drží na lžíci..., jedině tak Vám po nazdobení perníčků poleva krásně uschne a nebude se lepit...
Ke zdobení můžete použít špičku k tomu určenou, kterou zakoupíte v kuchyňských potřebách, nebo stačí malinko ustřihnout roh mikrotenového sáčku a pak již jen nechat vše na Vaší fantazii a šikovnosti ;)


MRKVOVÝ DORT BEZ LEPKU

 

Tato rychlá a snadná varianta mrkvového dortu potěší nejen všechny bezlepkáře.

Ingredience na korpus:

400g jáhel

150g vlašských ořechů

1lžička skořice

1/2lžičky drceného hřebíčku

1/2lžičky vanilky

citronová kůra

2lžičky prášku do pečiva

1lžička jedlé sody

1/2lžičky mořské soli

270g panely (sušená třtinová šťáva)

3 vejce

300g mrkve

200ml oleje

50ml kefíru

Krém:

125g másla

70g panely

100g čerstvého smetanového sýra

1/4lžičky vanilky

 

Jáhly umeleme na mouku, pokud nemáme mlýnek, rozmixujeme jáhly důkladně v mixéru. Očištěnou mrkev nastrouháme nahruboo a ořechy nasekáme na malé kousky.

 

Troubu předehřejeme na 170°C a dortovou formu vymažeme máslem, či tukem a spodek vyložíme pečícím papírem.

 

Sypké složky dobře promísíme, přidáme mrkev, vejce, olej a kefír a dobře promícháme. Těsto nalijeme do formy a pečeme při 170°C asi 45minut.

 

Máslo a sýr vyndáme z lednice a necháme při pokojové teplotě. Ke změklému máslu postupně přimícháváme panelu s vanilkou, nakonec postupně vmícháme sýr.

 

Vychladlý dort podélně rozřízneme, namažeme částí krému a zbytkem ozdobíme vršek dortu. (zdroj Bionebio.cz)

 

KARBANÁTKY Z KERNOTTA

3/4 hrnku špaldového kernotta

2 hrnky vody
1 cibule
2 vejce
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje
struhanka
sůl
majoránka

Cibulku osmahneme, přidáme špaldové kernotto, zalijeme vodou (pokud máme vývar, tak použijeme ten), osolíme a vaříme do měkka. Po vychladnutí smícháme s česnekem, majoránkou, vejci a strouhankou. Zpracujeme směs, ze které tvarujeme karbanátky. Obalíme je ve strouhance a smažíme. Příloha dle chuti- brambory, kaše, zeleninový salát, nebo jen tak s chlebem, nebo i bez něj ;)

 

CIBULOVÁ POLÉVKA SE ŠPALDOU

30g uvařené špaldy (nezapomene před vařením namočit), ...a nebo použijeme kernotto
4 cibule
olej
sůl
bílý pepř
1l vývaru (masový, nebo zeleninový)
1 houska
sýr na posypání
petrželka

Na oleji dozlatova osmahneme cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme sůl, pepř, špaldu, nebo kroupy kernotto a zalijeme vývarem. Necháme projít varem a posypeme petrželkou.
Na pánvi si lehce opražíme na oleji nakrájenou housku na kostičky, které pak použijeme jako krutonky do polévky. Při servírování pak ještě polévku posypeme struhaným sýrem.

 

ŠPALDOVÝ SALÁT SE SÝREM

200g uvařeného špaldového kernotta

150g sýra

120g kuřecího masa

1/2 pórku

1 cibule

1 paprika

30g bílého jogurtu

1 lžíce kečupu

3 lžíce strouhaného křenu

sůl

pepř

 

Do špaldového kernotta přidáme krátce před dovařením pórek, osolíme a necháme vychladnout. Poté scedíme, přidáme nakrájenou papriku, cibuli a maso. Poté přidáme ke kernottu nastrouhaný sýr.

 

Do jogurtu přidáme kečup, strouhaný křen, opepříme a spojíme s připravenou směsí, kterou necháme v lednici odležet . Podávame nejlépe s celozrnným pečivem.

 

ZELENINOVÁ POLÉVKA S KUSKUSEM

1l vody

1 hrnek nakrájené kořenové zeleniny

1/2 hrnku hrášku

1,5 čajové lžičky zeleninového bujónu Würzl

2 polévkové lžíce celozrnného kuskusu

1,5 čajové lžičky petrželové natě

2 stroužky česneku

1 čajová lžička olivového oleje


Nakrájenou zeleninu vaříme asi 10minut, poté přidáme hrášek a kuskus a vaříme dalších 8minut. Ochutíme, převaříme, přidáme olej a můžeme podávat. Polévka má hustější konzistenci díky kuskusu, který velmi vhodnou alternativou tradičních zahušťovacích zavářek do polévky. Tu nejen zahustí, ale dodá ji i sytost a zvýší její nutriční hodnotu.

(zdroj:BIOKUCHAŘKA Roman Uhrin)

BRAMBOROVÁ POMAZÁNKA S POHANKOU

1 hrnek uvařené pohanky lámanky

2 větší uvařené brambory

2 polévkové lžíce dušené cibulky

1 čajová lžička zeleninového bujónu Würzl

3 polévkové lžíce oleje (slunečnicový, olivový)

1 čajová lžička Shoyu - sójové omáčky

2-3 stroužky česneku

špetka mojoránky


Všechny suroviny rozmixujeme na hladko. Dle vlastní chuti a uvážení můžeme přidat více oleje, vody, či jiných pochutin. Natíráme na celozrnný chléb a zdobíme zeleninou.

(zdroj:BIOKUCHAŘKA Roman Uhrin)

 

 

Rajská polévka s jáhlovou zavářkou

700 ml vody, 100 g očištěného celeru, 1 malý rajčatový protlak, sůl, muškátový květ, olej, cukr
zavářka: 50 g jáhel, polohrubá mouka, sůl

 

Jáhly uvaříme a za tepla rozmixujeme. Celer nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na oleji do zlatova, zalijeme vodou a chvíli povaříme. Přidáme rajský protlak a ještě necháme chvíli povařit. Do vychladlých jáhel zamícháme mouku a připravíme těsto střední hustoty. Lžičkou vykrajujeme noky, které vhazujeme do vařící se polévky a krátce povaříme. Nakonec ochutíme sekanou petrželkou a muškátem.

 

Dobrou chuť....

 

Postupně Vám sem budeme přidávat více receptů a inspirací...




Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0 Kč
Celkem 0 Kč

K pokladně