Žito zrno BIO 500g Pro Bio
Žito zrno BIO 500g Pro Bio
Cena bez DPH: 28,57 Kč
Žito je obilnina podobná pšenici. Můžete zrno namočit a uvařit z něj kaši nebo zeleninové jídlo. Lze z něj i namlít mouku a kombinovat ji s pšeničnou pro domácí chleba.
Vychutnejte si žito v biokvalitě.
Využití:
- * kaše - propláchněte předem namočené zrno nejdříve vodou, pak je s tekutinou zcela rozmixujte, pro zahuštění můžete přidat žitnou mouku, pro hustou kaši vařte 2 minuty, za 4 minuty vaření budete mít kaši řídkou
- * žitné rizoto - předem namočené zrno dámě vařit, najiné pánvi si osmažíme cibulku, česnek a chilli papričky, k zrnu přidáme květák a vaříme 5 minut, poté přidáme i směs z pánve, dochutíme a necháme na vypnutém sporáku 20 minut dojít
- * pečivo - žitnou mouku můžete míchat s pšeničnou a upéct si chutný chléb nebo pizzu
- * sladké pečení - nebojte se z žitné mouky připravit hutnější dezerty jako jsou třeba sušenky, typickým receptem bývá žitný perník
Žito se dá dobře uvařit po namočení. Doporučujeme zrno namočit aspoň přes noc. Je vhodné ho vařit v tlakovém hrnci, protože jinak by mohlo ztvrdnout. Pečivo z žita je trochu hutnější a těsto z něj hůře kyne, proto se často kombinuje s pšenicí. V Německu a ve Skandinávii jsou velmi oblíbené žitné krekry.
Žito je velmi nenáročná obilnina na přírodní podmínky. Pěstuje se především ve střední a severní Evropě i ve vyšších nadmořských výškách. Žito má dvě formy, ozimá a jarní. Ozimá forma se vyskytuje častěji. Z žita se vyrábí nejen mouka, ale například i náhražky kávy, těstoviny nebo whisky či žitné pivo.
Tento produkt ocení především spotřebitelé se zájmem o ekologické zemědělství a udržitelný systém hospodaření. Biopotraviny vždy prochází systémem kontrol a certifikace, který zajišťuje jejich kvalitu a umožňuje jim nést toto označení.
Návod k přípravě: Žito si můžete sami umlít (na domácím mlýnku). Žitná mouka není tak bohatá na lepek jako pšenice, ale dá se z ní upéct dobrý chléb. Je hutnější než pšeničný chléb, protože obsahuje méně glutenu a těsto připravené z žitné mouky špatně kyne. Z toho důvodu se žitná mouka většinou míchá s pšeničnou moukou. Po namočení na několik hodin se dá žito vařit jako rýže. Mělo by se vařit v tlakovém hrnci, aby neztvrdlo.
Složení: 100% žito ozimé BIO, obsahuje lepek
Výživové údaje ve 100g výrobku