Proso spolu s pšenicí patří mezi nejstarší kulturní plodiny Evropy.

jáhly vznikají z prosa odstraněním semenné slupky z obilky. Jsou bohatým zdrojem zejména sacharidů, ale i bílkovin a tuků. Tuků obsahují více než ostatní obiloviny (s výjimkou ovsa). Velký podíl z nich tvoří nenasycené mastné kyseliny. Jáhly jsou bohaté na hořčík, železo a kyselinu křemičitou. Z vitaminů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a PP. Obsahují také vápník a hořčík.

Složení: jáhly.

Návod k přípravě: Propláchnuté jáhly vařte v dvojnásobném množství vody cca 15 minut.

Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1 474 kJ/361 kcal; tuky: 1,4 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,20 g; sacharidy: 71 g; cukry: 0,70 g; bílkoviny: 13 g; sůl: 0,02  

Alergeny: Může obsahovat stopy lepku.

16 dalších produktů ve stejné kategorii: