Kategorie

Čočka ČERVENÁ celá 500g VIZOVICE

Čočka ČERVENÁ celá 500g VIZOVICE 

A.REG.856

Pro-Bio

Dostupnost ve dnech: SKLADEM

42 Kč

Koupit

Věrnostní program Zakoupením tohoto produktu získáte až 42 věrnostních bodů. Za obsah Vašeho košíku získáte celkem 42 bodů , které mohou být převedeny na slevový poukaz v hodnotě 0 Kč.


Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuků. Je bohatá na kyselinu listovou a železo, dvě látky, které pomáhají předcházet chudokrevnosti.

Luštěniny

Luštěniny neboli luskoviny je souhrnné označení pro skupinu rostlin a jejich plodů. Luštěniny jsou běžně dostupné všude na světě. Patří sem fazole, čočka, čočka červená, hrách, sója, cizrna, fazole mungo...

Podle archeologických nálezů se fazole pěstovaly nejdříve v Mexiku, boby a cizrna na Středním východě, sója v Číně, čočka v Sýrii, čočka červená pochází z Turecka, bob, lupina a vikev je luskovina starých Římanů, mungo fazole pocházejí z Indie, hrách je původem z východního Středomoří. V Severní Americe a Evropě zájem o luštěniny postupně stoupá. Příčinou může být vzrůstající cena masa a sílící popularita vegetariánské stravy.

Obsah bílkovin v luštěninách

Semena luskovin jsou vhodná pro racionální výživu člověka, obsahují vysoký podíl bílkovin, vlákniny, a mají příznivou skladbu škrobu. Většina pěstovaných luskovin obsahuje v semenech i rostlinách chemické sloučeniny, které snižují nutriční hodnotu produktu, tzv. antinutriční látky. Obsah antinutričních látek lze před použitím snížit vhodnou úpravou surovin (zahřívání, máčení, odstranění osemení).

Minerální látky v luštěninách

Luštěniny mají vysoký obsah vitamínů B, minerálních látek (P, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Co, Mo, J, F a V) vlákniny. Suchá semena vyvolávají nízkou glukózovou odezvu tzv. glykemický index (např. rýže 72, chléb bílý 69, fazole 36 a čočka 29). Luštěniny jsou zdrojem škrobu pro řízení diety při diabetes, ale i kardiovaskulárních nemocí a obezity. Některé luštěniny se mohou i naklíčovat, tím se zvyšuje nutriční hodnota. Fazole mungo je ideální plodina k nakličování. Naklíčená semena obsahují mimořádně mnoho bílkovin, železa a vitamínů skupiny B. 100 g fazolí mungo obsahuje 22,1 g bílkovin, 59 g sacharidů a 0,8 g tuku. Podobné nutriční hodnoty obsahuje i fazol obecný, s tím rozdílem, že mungo fazole obsahují méně tuku.

Příprava luštěnin

Na celém světě se kombinují luštěniny s rýží nebo se podávají s chlebem. Fazole, hrách a čočka vařením změknou a dobře přijímají ochucení. Většina luštěnin se musí máčet a vařit. Doba varu se podle druhu a kvality liší. Před praním a vařením je potřeba luštěniny přebrat a odstranit drobné nečistoty. Při vaření se sůl dává až před koncem varu, luštěniny mnohem rychleji změknou.

Význam luštěnin

Všechny luštěniny mají ve výživě obrovský význam, veliká budoucnost se předpovídá zejména sóji. To potvrdili již před staletími budhističtí mniši v Asii, kteří nepožívali vůbec maso. Jako zdroj bílkovin je sója plodinou číslo 1. Již 3 000 let před n. l. bylo zachyceno v čínském písemnictví, že sója spolu s ječmenem, prosem, rýží a pšenicí patří mezi 5 posvěcených plodin, které císař symbolicky vlastníma rukama zasel. V USA ve 30. letech minulého století byla ekonomicky významná plodina, pěstuje se všude tam, kde je to vůbec trochu možné.

 

Hmotnost: 500g

      

      Košík  

      Žádné zboží

      Poštovné 0 Kč
      Celkem 0 Kč

      K pokladně